Szerdától ismét emelkednek az üzemanyagárak. Ami a benzint illeti, ezzel kapcsolatban bő egyéves csúcsról beszélhetünk (legutóbb 2015 szeptember közepén volt ennyire magas az ár), a gázolaj pedig tavaly júliusi csúcsát állította ben. Egy év leforgása alatt a benzin literenként 19 forinttal (közel 6%-kal) lett drágább, a gázolaj ára pedig 25 forintot emelkedett (ez 7,4%-os drágulás). Még látványosabb a drágulás üteme, ha az üzemanyagok idei drágulását vizsgáljuk: a gázolaj például január elsejétől 49 forinttal lett drágább, ami 15%-os emelkedés.

Ennek hátterében alapvetően a piaci folyamatok állnak, de azért az autósok sokat "köszönhetnek" a kormánynak is, amely a jövedéki adót október elsejétől megemelte. Az adóemelés pedig ahogy eddig számos intézkedése a kormánynak, unorthodox volt, hiszen a nyáron elfogadott adótörvény szerint: ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alatt tartózkodik, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet.

A mostani helyzet azért is érdekes, mert a Brent ára emelkedett, viszont nem érte el az 50 dollárt, így jöhetett a dupla emelés. Az Index által megszólaltatott Virovácz Péter, aki az ING Bank elemzője úgy nyilatkozott, hogy mindez azért is érintheti igen keményen az autósokat, mert egy esetleges 60-70 dolláros olajárnál is ugyanúgy rajta marad az adó az üzemanyagokon, vagyis még inkább megdrágul a benzin.

(Forrás:gepjarmuszektor.hu, index.hu /Fotó: Twitter)